Το συνολικό πλαίσιο των Υπηρεσιών Υγείας και της Κατάστασης των Γιατρών στην Τουρκία

on .

 

 

Δρ. Bayazıt İlhan

Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας

 

 

 

 

Ξεκινώντας, θέλω να ευχαριστήσω τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον αξιότιμο Πρόεδρό του, Δρ. Μιχαήλ Π. Βλασταράκο,  για την ευκαιρία που μου έδωσε να προσεγγίσω τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα, μέσα από το περιοδικό Ιατρικό Βήμα. Θα ήθελα επίσης να μεταφέρω τα συναισθήματα αλληλεγγύης και σεβασμού που τρέφουμε  προς τους Έλληνες γιατρούς και τους πολίτες της Ελλάδα.

Στο σύντομο αυτό δοκίμιο, θα προσπαθήσω να δώσω τα κύρια χαρακτηριστικά της εμπειρίας μας με τον τομέα της υγείας στην Τουρκία.

Οι Μεταρρυθμίσεις της Υγείας στην Τουρκία

Σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών υγείας στην Τουρκία με το "Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της Υγείας», που βρίσκεται σε ισχύ τα τελευταία 12 χρόνια. Το πρόγραμμα έχει πολλούς πυλώνες, από την παροχή των υπηρεσιών υγείας στη χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή είναι ένα σύστημα που απαιτεί οι ασθενείς να ξοδεύουν περισσότερα από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και που επιβάλλει στους εργαζόμενους στην υγεία, στο πλαίσιο ενός μοντέλου υπεργολαβίας, απασχόληση εκτός του συστήματος κοινωνικής προστασίας και με αβέβαιη αμοιβή, όπως προβλέπεται από το επονομαζόμενο "σύστημα επιδόσεων". Βάσει αυτού του συστήματος, οι γιατροί λαμβάνουν έναν καθαρό μισθό, που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και πρόσθετες αμοιβές που καταβάλλονται μηνιαίως και ποικίλουν, βασιζόμενες στη «βαθμολογία» που επιτεύχθηκε. Οι «βαθμολογίες» αυτές που ουσιαστικά καθορίζουν το πραγματικά μηνιαίο εισόδημα σχετίζονται με τον αριθμό των ασθενών που εξετάστηκαν, τις χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Όσον αφορά τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, το σύστημα τους στην πραγματικότητα βασίζεται αποκλειστικά στο μερίδιο των γιατρών επί του μηνιαίου κύκλου εργασιών. Τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, το σύστημα πληρωμής κινείται βάση της αρχής όσο περισσότερο «έργο» παράγεις τόσο περισσότερο αμείβεσαι.

Επιπλέον, υπάρχουν πρακτικές ενθάρρυνσης των πολιτών να επισκέπτονται συχνότερα τους γιατρούς και να «καταναλώνουν» περισσότερες υπηρεσίες υγείας. Αποτέλεσμα αυτού είναι  ο τριπλασιασμός κατά τα τελευταία 12 χρόνια του αριθμού των αιτήσεων προς τους γιατρούς, των χειρουργικών επεμβάσεων και της κατά κεφαλήν κατανάλωσης φαρμάκων.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επίσης την αύξηση του αριθμού των ιδιωτικών μονάδων υγείας, καθώς και τους πολίτες να λαμβάνουν υπηρεσίες από τις μονάδες αυτές. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ιδιωτικών νοσοκομείων τριπλασιάστηκε, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ο αριθμός των ιατρικών εξετάσεων δεκατριπλασιάστηκε και ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων δεκαπλασιάστηκε.

 

Γενικές Ασφάλειες Υγείας, Χρηματοδότηση της Υγείας

Στην Τουρκία, ο κύριος οργανισμός αποζημίωσης υπηρεσιών υγείας για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι ο Οργανισμός για την Κοινωνική Ασφάλιση (SGK),  ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Όλοι οι πολίτες οφείλουν να συνεισφέρουν στο σύστημα της γενικής ασφάλισης υγείας στο πλαίσιο αυτό. Το κράτος καλύπτει πλήρως τη συμμετοχή που αναμένεται από εκείνους που έχουν μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο του ενός τρίτου του κατώτατου μισθού (400 TL ή περίπου 117 ευρώ). Οι υπόλοιποι πολίτες οφείλουν να συνεισφέρουν προοδευτικά ανάλογα με το επίπεδο των εισοδημάτων τους. Αναφέρεται ότι επί του παρόντος περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες δεν μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες από το εν λόγω καθεστώς λόγω απλήρωτων εισφορών.

 

Ωστόσο, η μη ύπαρξη οποιασδήποτε απλήρωτης συνεισφοράς δεν καθιστά κάποιον δικαιούχο πλήρους δωρεάν υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο του εν λόγω καθεστώτος. Θα πρέπει να πληρώσει το τέλος και να μοιραστεί το κόστος, ακόμη και όταν λαμβάνει υπηρεσίες από τα δημόσια νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 14 διαφορετικά τέλη που πρέπει να πληρώσουν οι ασθενείς από το να κλείσουν ραντεβού, τα φάρμακα, τις συνταγές και τα δωμάτια του νοσοκομείου. Στις ιδιωτικές μονάδες υγείας θα πρέπει να κάνουν επιπλέον πληρωμές, οι οποίες είναι διπλάσιες σε σχέση με ο,τι καλύπτει ο SGK. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αποκτήσει ο πολίτης πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς ιδιωτική πληρωμή. Ως πανάκεια, υπάρχει η πρόταση της "συμπληρωματικής ασφάλισης υγείας», της συμμετοχής τους σε περαιτέρω συστήματα ασφάλισης. Αυτό σημαίνει περαιτέρω πληρωμές από την τσέπη.

 

Η κατάσταση των Δημόσιων Νοσοκομείων, Σχέδιο Συνεργασίας  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε αρκετά διαταραγμένη κατάσταση, λόγω της υποχρηματοδότησης και αναγκάζονται να σταθούν στα δικά τους πόδια ακριβώς όπως οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Τα δημόσια πανεπιστημιακά νοσοκομεία εμφανίζονται συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκηνές αλαλούμ και μεταδίδονται ειδήσεις σχετικά με τις ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.

Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχει μια ώθηση στην κατασκευή ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων υγείας βάση του μοντέλου συνεργασίας δημόσιου -  ιδιωτικού τομέα. Μια μέθοδος ιδιωτικοποίησης που κοστίζει πολύ περισσότερο από ό, τι οι διαγωνισμοί ρουτίνας επιβάλλεται τώρα στην Τουρκία, παρά τις συζητήσεις για τις μεγάλες δημόσιες απώλειες που προκάλεσε στη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά. Φαίνεται ότι η εκκαθάριση των κορυφαίων δημόσιων νοσοκομείων θα προχωρήσει βάσει αυτού του μοντέλου τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τα πολύτιμα οικόπεδα των κεντρικών νοσοκομείων θα εμπορευματοποιηθούν.

 

Η βία κατά των Εργαζομένων στην Υγεία

Η βία σε βάρος των εργαζομένων στην υγεία έχει μετατραπεί τώρα σε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στον χώρο της υγείας. Δυστυχώς, ακούμε σχεδόν καθημερινά ειδήσεις από διάφορα μέρη της χώρας για  περιπτώσεις άσκησης βίας σε βάρος υγειονομικών από τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, κάθε μέρα 31 εργαζόμενοι στην υγεία έρχονται αντιμέτωποι με μία περίπτωση βίας. Έχουν περάσει μόλις 4 μήνες από τον θανάσιμο πυροβολισμό γιατρού σε νοσοκομείο της Σαμψούντας. Μελέτες σχετικά με το πρόβλημα καταδεικνύουν ότι η υπερβολική εργασιακή επιβάρυνση, καθώς και οι συζητήσεις που υποκινούν την έλλειψη σεβασμού προς τους εργαζόμενους στην υγεία και τους καθιστούν στόχους είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για αυτές τις περιπτώσεις βίας.

 

Καθεστώς Υγείας για τους Πρόσφυγες

Υπάρχουν τώρα πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ. Περίπου 250.000 από τους πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων. Οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε άλλα μέρη της Τουρκίας και μάλιστα αγωνίζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, τον παιδικό εμβολιασμό, την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, τη στέγη και τη σίτιση. Υπάρχουν νέα σχετικά με την παράνομη απασχόληση παιδιών ηλικίας 8-10 ετών για 12 ώρες την ημέρα. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, δεκάδες πρόσφυγες πνίγονται σχεδόν καθημερινά, καθώς προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα από τη δυτική ακτή της Τουρκίας. Τα πτώματα παιδιών ξεβράζονται στην ξηρά. Διαδραματίζεται μια μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία, ενώ ο πλανήτης μόνο  παρακολουθεί. Είμαστε σε βαθιά θλίψη ως γιατροί.

 

Υπηρεσίες Υγείας σε περιβάλλοντα συγκρούσεων

Υπάρχουν σοβαρές διακοπές στην παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις ανηφόρισαν στη νότιο-ανατολική περιοχή της Τουρκίας τους τελευταίους 3 μήνες. Υπήρξαν επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στην υγεία και εγκαταστάσεων. Ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας οδηγός ασθενοφόρου σκοτώθηκαν. Εκτός από τη συνολική έκκληση για ειρήνη, ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας έχει καλέσει επανειλημμένως τους εμπλεκόμενους να προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υπηρεσίες υγείας, τη στιγμή που υπάρχουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συνεχίζονται οι οδομαχίες. Βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι η ειρήνη είναι προϋπόθεση της υγείας.

 

Αντί Επιλόγου

Παρατηρούμε ότι στην Τουρκία και στην Ελλάδα, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, κερδίζουν έδαφος οι πολιτικές που ευτελίζουν την εργασία των γιατρών και των εργαζομένων στην υγεία, επιβάλλουν την εργασία χωρίς κοινωνική προστασία απομακρύνοντας την υγεία από την έννοια του «δικαιώματος». Θέλουμε να μεταφέρουμε στους συναδέλφους μας στην Ελλάδα τα αισθήματα αλληλεγγύης και την επιθυμία της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των γιατρών και των Ιατρικών Συλλόγων των δύο χωρών.

 

 

Türkiye'de Sağlık Hizmetleri ve Hekimlerin Durumu Üzerine Genel Çerçeve

 

Dr. Bayazıt İlhan

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı

 

            Yazıma başlarken Yunanistan'daki değerli meslektaşlarıma "Iatriko Vima" dergisi aracılığıyla ulaşma imkanı verdiği için Yunanistan Tabipler Birliği ve değerli Başkanı Dr. Michail P. Vlastarakos'a teşekkürlerimi sunarım. Yunanistan'daki hekimlere ve Yunan halkına Türkiye'deki hekimlerin sevgi, saygı ve dayanışma duygularını iletmek isterim.

            Türkiye'de sağlık alanında yaşananları bu kısa yazımda ana hatlarıyla sunmaya çalışacağım.

 

Türkiye'de sağlığın dönüşümü

Türkiye'de son 12 yılda uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetlerinde önemli değişiklikler oldu. Programın sağlık hizmetinin sunumundan finansmanına pek çok ayağı bulunuyor. Gelinen noktada hastaların nitelikli sağlık hizmeti alabilmek için her aşamada daha çok cepten para ödemelerini gerektiren, sağlık çalışanlarına ise taşeron modeli altında güvencesiz çalışmayı, ve "performans sistemi" denen bir modelle güvencesiz ödemeyi dayatan bir sistem bu. Bu ödeme sisteminde hekimlere yoksulluk sınırının altında bir güvenceli ücret ödeniyor, bunun üzerine her ay değişen miktarda toplanan "puanlara" göre ek ödemeler yapılıyor. Aylık geliri belirleyen bu "puanlar" bakılan hasta sayısına ve gerçekleştirilen ameliyatlar, tıbbi girişimlerin sayısına göre veriliyor. Özel sağlık sektöründe ise ücretler tamamen hekimin aylık ürettiği "ciro" üzerinden pay alması biçiminde düzenleniyor. Gerek kamuda gerek özel sektörde ne kadar çok "iş" üretiliyorsa o kadar para ödenen bir ödeme sistemi kurulmuş durumda.

            Bunun yanında yurttaşların daha fazla doktora gitmesini ve sağlık hizmetini "tüketmesini" özendiren uygulamalar var. Tüm bunların sayesinde Türkiye'de son 12 yılda hekime müracaat sayısı, ameliyatların sayısı, kişi başı ilaç tüketimi üçer kat arttı.

            Program özel sağlık kuruluşlarının artmasını, yurttaşların gittikçe artan biçimde özel kuruluşlardan sağlık hizmeti almasını özendiriyor. Özel hastanelerin sayısı bu sürede 3 kat, özel hastanelerde muayene sayısı 13 kat, ameliyat sayıları 10 kat arttı.

 

Genel Sağlık Sigortası, sağlığın finansmanı

            Türkiye'de gerek kamudan gerekse özel sektörden alınan sağlık hizmetinin asıl geri ödeme kurumu bir kamu sigorta kuruluşu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK). Tüm yurttaşların bu kapsamdaki Genel Sağlık Sigortası'na prim yatırması gerekiyor. Kişinin aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az ise (400 TL, yaklaşık 117 Euro) primi Devlet tarafından ödeniyor, aksi takdirde gelirle orantılı olarak kişi tarafından prim ödenmesi gerekiyor. Yaklaşık 5 milyon yurttaşın halen prim borcu nedeniyle Genel sağlık sigortası üzerinden sağlık hizmeti alamadığı belirtiliyor.

            Prim borcunuzun olmaması sizin bu sigorta üzerinden ücretsiz sağlık hizmeti alabileceğiniz anlamına gelmiyor. Kamu hastanelerinden sağlık hizmeti alırken bile ayrıca katkı ve katılım payları ödemeniz gerekiyor. Muayene randevusu almaktan ilaca, reçete parasından hastane oda fark ücretlerine kadar 14 farklı ücret ödemek gerekiyor. Özel sağlık kuruluşlarında SGK'nın ödediği bedelin iki katını ayrıca cebinizden ödemeniz gerekiyor. Cebinizden yüklü miktarda paralar ödemeden sağlık hizmeti alma olanağı kalmamış durumda. Bundan kurtulmak için yurttaşlara "tamamlayıcı sağlık sigortası" denilen ek sigortalar yaptırmaları öneriliyor. Bu cepten çıkan ekstra primler anlamına geliyor.

 

Kamu Hastanelerinin Durumu, Kamu Özel Ortaklığı Projeleri

            Kamu hastanelerinin yeterli kaynak ayrılmaması ve özel sağlık kuruluşları gibi kendi olanaklarıyla ayakta kalmak zorunda bırakılmaları nedeniyle çok zor durumda oldukları görünüyor. Kamu üniversite hastaneleri bakımsızlık görüntüleriyle ve tıbbi malzeme eksikliği haberleriyle gazetelerde yer alıyor.

            Özellikle büyük kentlerde kamu özel ortaklığı modeli ile yapılacak olan entegre sağlık tesisi inşaatları yaygınlaşıyor. Bir özelleştirme modeli olan ve normal ihale yöntemine göre çok daha pahalıya mal olan, İngiltere ve Kanada'da yol açtığı büyük kamu zararıyla tartışılmakta olan bu model Türkiye'ye de dayatılıyor. Önümüzdeki dönem önemli kamu hastanelerinin tasfiyesinin bu modelle gerçekleşeceği, kentlerin merkezindeki değerli hastane arazilerinin de ticari alanlara dönüştürüleceği görülüyor.

 

Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet

            Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet Türkiye'de sağlık alanındaki en önemli sorunlardan biri haline geldi. Ne yazık ki her gün Türkiye'nin dört bir yanında hasta ve hasta yakınlarından sağlık çalışanlarına yönelik şiddet haberleri geliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre günde 31 sağlık çalışanı şiddete uğruyor. Daha 4 ay önce bir hekim Samsun'da hastanede silahlı saldırı sonucunda öldürüldü. Yapılan çalışmalar şiddetin arkasında artan iş yükünün, sağlık çalışanlarının itibarını azaltan ve hedef gösteren söylemlerin bulunduğunu gösteriyor.

 

Sığınmacıların sağlık durumları

            Türkiye'de Suriye ve Irak'taki savaş ve çatışma ortamları nedeniyle 2 milyondan fazla  sığınmacı bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 250 000 kişi sınır bölgelerindeki kamplarda yaşıyor. Geriye kalanlar ise Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış durumda, çoğu zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Bu insanların temel sağlık hizmetlerinde, çocukların aşılanmasında, gebelerin takibinde, barınma, beslenme koşullarında çok ciddi sorunlar var. 8-10 yaşında çocukların günde 12 saat kaçak olarak çalıştırıldığı haberleri geliyor. Kış yaklaşırken Türkiye'nin batı kıyısından deniz yoluyla Yunanistan'a ulaşmaya çalışan sığınmacılardan her gün onlarca kişi boğularak ölüyor. Çocuk cesetleri kıyıya vuruyor. Tüm Dünya'nın seyrettiği büyük bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Biz hekimler olarak derin üzüntü içerisindeyiz.

 

Çatışma ortamlarında sağlık hizmetleri

            Türkiye'nin Güneydoğu bölgelerinde son 3 aydır tırmanan silahlı çatışma ortamında sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalar oluştu. Sağlık çalışanlarına ve sağlık tesislerine yönelik saldırılar oldu. Bir hekim, bir hemşire, bir ambulans şoförü öldürüldü. Türk Tabipleri Birliği her zaman yaptığı barış çağrısının yanında sağlık çalışanlarının ve sağlık tesislerinin korunması için sayısız çağrıda bulundu. Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği, sokak çatışmalarının sürdüğü bu koşullarda sağlık hizmetinden söz edemiyoruz. Sağlığın ön koşulunun barış olduğunu bir kez daha yaşayarak görüyoruz.

 

Sonsöz yerine

            Türkiye'de de Yunanistan'da ve Dünya'nın pekçok yerinde olduğu gibi hekimlerin ve sağlık çalışanlarının emeğini ucuzlatan, güvencesiz çalışmayı dayatan ve sağlığı hak olmaktan çıkaran politikaların ağır bastığını görüyoruz. Türkiye'den Yunanistan'daki meslektaşlarımıza dayanışma duygularımızı, iki ülke hekimleri ve tabip birlikleri arasındaki işbirliğini geliştirme arzumuzu iletiyoruz.